Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Turbarea (rabia)
Generalitati:
Este produsa de un virus din familia Rhabdoviridae, cu lungimea de 120-300 milimicroni si diametrul de 60-80 milimicroni. Este neurotrop, adica are afinitate si se multiplica numai in sistemul nervos. Virusul care produce boala naturala se numeste virus salbatic sau de strada. Prin inocularea intracerebrala repetata a acestui virus la animale de experienta, s-a obtinut o reducere a patogenitatii virusului, dandu-i-se numele de "virus fix". Virusul fix are o perioada de incubatie fixa de 7 zile si provoaca numai forma paralitica a bolii. Este patogen numai pe cale intracerebrala, nu si pe cale subcutanata. De aceea poate fi folosit pentru prepararea de vaccinuri.
Turbarea a fost o zoonoza foarte grava pana in momentul descoperirii vaccinului antirabic de catre L. Pasteur. Omul se poate contamina nu numai in urma muscaturii de caine, lup, vulpe sau pisica dar si in urma manipularii cadavrelor animalelor moarte de turbare, virusul intrand prin plagile proaspete ale pielii.
Cainele se contamineaza in urma muscaturii altor animale bolnave sau (mai rar) prin consumul de cadavre de la animale moarte de turbare. Animalele bolnave elimina virusul prin saliva. Eliminarea virusului incepe cu cel mult 10 zile inaintea aparitiei simptomelor clinice de boala. De aceea cainele suspect de boala este tinut 10 zile sub observatie. Daca in 10 zile nu apar simptomele bolii, se considera ca animalul este sanatos.
Perioada de incubatie dureaza de obicei 2-8 saptamani, dar ea se poate prelungi pana la 1- 2 ani.

Simptome:
Se disting doua forme clinice: o forma furioasa si una paralitica.
Forma furioasa incepe printr-o stare de abatere ("melancolie") de 1-2 zile, dupa care apare o stare de furie, cu agresiune fata de toate persoanele, inclusiv fata de proprietar, cat si fata de animalele intanite in cale. Cainele turbat parcurge distante mari, ataca fiintele vii si inghite lucruri necomestibile (bete, carpe, pietre). Dupa 3-4 zile survine faza de paralizie a maxilarului inferior si a coardelor vocale (salivatie, afonie) si a picioarelor, faza care dureaza 1-2 zile, fiind urmata de moarte. In total, boala dureaza 6-8 zile.
Forma paralitica dureaza 3-6 zile si incepe direct cu paralizia maxilarului inferior si a picioarelor, fara simptome de furie. Boala se intalneste si la pisica si bovine (mai frecvent forma furioasa), porcine (mai frecvent forma paralitica), oi, caple, cai, pasari si alte specii salbatice.

Tratament:
Nu exista tratament.
1. cainele bolnav de turbare se sacrifica sau se lasa sa moara si se distruge cadavrul sau se ingroapa adanc.
2. cainele care a muscat (deci este suspect de turbare, dar clinic sanatos) se tine in observatie 10 zile (inchis intr-o cusca sau legat de lant). Daca in acest interval nu apar simptome de boala se scoate de sub observatie. Daca apar semne de turbare, va fi sacrificat.
3. cainele muscat de un alt animal sigur bolnav va fi sacrificat (daca nu a fast vaccinat antirabic) sau va fi revaccinat antirabic.
4. cainele muscat de un animal aparent sanatos va fi tinut in evidenta pana cand observatia de 10 zile a animalului muscator va stabili ce este de facut. Daca animalul muscator a fost bolnav, se procedeaza ca la punctul 3. Daca animalul muscator a fost sanatos, se intrerupe observarea ambelor animale in cauza (muscatorul si muscatul).