Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Socul traumatic
Generalitati:
Este o tulburare a circulatiei sanguine, in urma unui accident traumatic (accident de masina, lovire, cadere, fracturi, plagi mari, evisceratii etc). Socul traumatic se incadreaza de fapt la bolile medicale, dar el este de obicei consecinta unei afectiuni chirurgicale.
Notiunea de soc include si notiunea de colaps, colapsul precedand sau incheind starea de soc. In esenta, in soc se produce o crestere intensa a adrenalinei si a cortizonului din sange, iar la nivelul capilarelor sangele devine hipercoagulabil si circulatia periferica incetineste. Celulele intra in deficit de oxigen.

Simptome:
Cainele socat are mucoasele palide, uneori cianotice, cordul accelerat, tumultos, aritmic, puls filiform, greu perceptibil, respiratia accelerata, neregulata, oligurie spre anurie, pielea rece, hipotermie. Animalul socat este deprimat, apatic, sta culcat si daca nu se intervine terapeutic poate intra in sincopa.

Tratament:
Prima interventie consta in remedierea volumului circulant de sange, prin injectarea intravenoasa de inlocuitori de plasma (dextran) sau seruri cu electroliti (ser glucozat 5%, solutie perfuzabila Ringer lactata, set fiziologic cu adaus de glucoza, vitamina Bl si C (vezi Tratamentul curativ al bolilor infectioase). Electrolitii pot fi administrati si subcutanat. Alte medicamente antisoc sunt glucocorticoizii administrati intramuscular (Supercortisol, Hidrocortizon). Se contraindica strict administrarea de tranchilizante, sedative sau narcotice.