Bine ati venit pe DogVet.ro ! Portalul catelusului tau.
Boala lui Aujeszky (pseudoturbarea)
Generalitati:
Este produsa de un virus din familia Herpesviridac, cu lungimea de 100-150 milimicroni. Boala afecteaza in primul rand porcii, in masura mai redusa alte specii (bovine, caine, pisica, oaie, capra, cal). Virusul se gaseste in special in sistemul nervos central si in ganglionii limfatici. Rezervorul principal al acestei boli este porcul, pentru ca porcii adulti fac forme inaparente clinic si elimina virusul timp de un an.
Cainele se infecteaza atat pe cale digestiva (prin consumarea carnii sau organelor interne de la animale bolnave sau prin devorarea de soareci si sobolani bolnavi) cat si pe cale cutanata, virusul gasind o poarta de intrare prin plagi proaspete.
Evolutia bolii este foarte rapida la caine. Moartea se produce dupa 20-30 ore de la aparitia simptomelor clinice.

Simptome:
La inceput apare febra, abatere, facies speriat, iar in scurt timp un prurit (o mancarime) intens, in special in regiunea capului si la gura. Cainele se scarpina intens, pana la sfasiere. In plus prezinta o stare de neliniste, latra fara motiv, poate ataca obiecte sau alti caini, dar nu pe om. Asemanator cu turbarea, se instaleaza si aici o faza de paralizie a laringelui si faringelui, cainele avand vocea ragusita pana la afonie. Apare o salivafie abundenta, spumoasa.

Tratament:
Nu exista nici o metoda eficace de tratament. In canisele amenintate se poate folosi un vaccin inactivat.